Kastrering

Att ha en hingst innebär relativt mycket extraarbete och stora risker. Hingstar kan vara nyckfulla och även den snällaste individen kan plötsligt tända till och bli aggressiv, framförallt frampå vårkanten när stona börjar komma i brunst. Därför bör man alltid överväga att kastrera de hingstar som inte är aktuella för avel.

Hingsten kan kastreras från ca 10 månaders ålder och det finns egentligen inte någon övre åldersgräns. Man skall dock komma ihåg att det är lättare att kastrera en liten ett- eller tvååring än en fullvuxen hingst, dessutom är det inte ovanligt att den äldre hingsten behåller mycket av sitt hingstbeteende efter kastrationen. Många vill kastrera hingsten sent för att få lite mera ”hingst-karraktär” på sin valack. Tyvärr är det enbart hingst-temprementet som kan sitta kvar. Resningen, som är det många vill åt, försvinner kort tid efter kastrering. Det man ska däremot ha med i åtanke är att en valack vaxer något mera än en hingst. Det vill säga att om en häst kastreras tidigt vill han bli något större än om han hade sparats som hingst längre. Det kan vara aktuellt att fundera på med en något stor D-ponny.

Den bästa tiden att kastrera är när det inte är lerigt i hagen, inte finns några flugor och inte är varken för kallt eller varmt. Det är inte många dagar på året som är så, men i stort sätt från september till mitten av mai går det bra. Blir det för kallt, under 10-15 minusgrader, kan det försvåra sårläkningen. Är det för kallt eller mycket snö, står hästarna mera inne och rör sig inte lika mycket vilket ökar risken för infektioner. På samma sätt om det är varmt så ökar antalet insektar och risken för infektioner ökar kraftigt.

I normalfallet kastreras hingsten stående i en spolspilta el.l. i sin hemmiljö. Hästen får lugnande (sedering) och lokalbedövning i testiklarna. Det hela går generellt lungt till utan att hästen reagerar särskillt mycket. I normalfallet behövs enbart en extra person till att hålla hästen under ingräppet, men om det är risk för att hingsten är besvärlig, kan det vara bra att ha flera personer till hands.

Kastrering är inte riskfritt. En mycket alvarlig, men som tur är mycket ovanlig (ca 1-5 prommiles riskt) är framfall. Det vill säga när tarm från bukhålan kommer ut via kastrationssåret. Risken för framfall ökar med ökad ålder och en rekommendation är att hingstar över 5 års ålder bör kastreras liggande då risken för framfall blir markant mindre. Detta gäller framförallt varmblodshingstar då det har visat sig att dom har en större risk för framfall än andra raser. Däremot är det häller inte riskfritt att söva en häst, men någon stans efter 5 års ålder anses risken att dö i narkos mindre än risken att få framfall. Jag anser att en liggande kastration ska i normalfallet ske på en klinik där en sövning blir mycket tryggare än i fält eftersom det där finns tillgången till övervakningsappatur, syrgas etc.

Alla hingstar som genomgår en kastration skall vara stelkrampsvaccinerade inom ett år före operationen, annars bör de få en extra vaccination i samband med operationen.

Efter kastrering ska hästen stå inne i en ren box ett dygn för så att dagen efter gå ut i en så ren hage som möjligt. Från dag två ska hästen aktiviseras – longeras eller jagas på i hagen så den rör sig mycket. Normalt brukar jag ge den nykastrerade hästen smärtlindrande/antiinflammatorisk medicin i 3-5 dagar efter operationen dels för att ta bort smärtan och dels för att minska svullnaden i operationsområdet, detta miskar risken för komplikationer såsom infektioner. De flesta hästar behöver inte antibiotika i samband med operationen, men i vissa fall kan detta vara nödvändigt.